BORKIVÁLASZTÁS

Tisztelt Borszeretők!

2019-ben az Országos Borszakértő Bizottság (OBB) és az Országkóstoló Sorozat is megújult. Az OBB új elnökeként felelősségemnek érzem, hogy munkámmal a magyar szőlő-bor ágazat fejlődését, a magyar borok elfogadottságát, minőségének és jó hírnevének a növelését szem előtt tartsam, segítsem.

Az idén új megközelítéssel rendeztük meg a kiadványban bemutatott borok kiválasztását. A cél az volt, hogy kiemelt hangsúlyt kapjanak a termelők, a legkisebb borászatoktól a legnagyobbakig, a határokon is átívelve – így Magyarország egyes borrégiói, borvidékei mellett a külhoni termelőkről sem feledkeztünk meg.

A könyvvel keresztmetszetet kívánunk adni Magyarország borairól. Célunk volt egyrészt, hogy felkeltsük a fogyasztóban az érdeklődést a magyar borok iránt, másrészt, hogy segítsük a termelőket abban, hogy boraikat minél szélesebb körben megismerhessék.
A kóstolások megszervezése és lebonyolítása az eddigiekhez képest kissé más módon történt. A pincészetek és borok kiválasztásának alapját az idei évben a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) Országos Borversenye (OBV), és a Vinofed-tag, illetve a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) által patronált borversenyek adták. Ezek a megmérettetések mind az OIV 100 pontos bírálati rendszerét használják.

Az OBB döntése értelmében azon borok automatikusan bekerültek a válogatásba, amelyeknek lapzártáig megtörtént a bírálata az előbb említett borversenyeken és legalább 82 pontot szereztek. A legalább 87 pontot elérő (vagyis arany vagy nagyarany-érmet szerző) tételeket az OBB tagjai vakkóstolás során újra elemezték 3-4 fős csoportokban (a kóstolók kizárólag a szőlőfajtát és az évjáratot ismerhették). A jó és optimális bírálatok elérése érdekében egy-egy bírálati napon 30-35 bornál nem kóstoltunk többet. A bírálat során az OBB tagjai meggyozodtek róla, hogy az érintett tétel valóban az elvárt minőségi szintet képviseli-e, továbbá részletes érzékszervi jellemzést készítettek. Az így kiválogatott borokról palackfotó is készült.

Mivel az idei év átmenetet képezett, ezért a termelőknek lehetőséget biztosítottunk arra, hogy egy tétellel külön is nevezzenek a borkiválasztásra. Ezeket a tételeket az OBB szintén vakkóstolással bírálta el, és a fentiekhez hasonlóan három kategóriába sorolta. Így ebből a szegmensből is szép számmal kerültek be a kiadványba a jól teljesítő tételek.

Izgalmas és igen jó szakmai bírálatokon vettünk részt, amely úgy gondolom, minden egyes bíráló számára – azzal együtt, hogy felelősségteljes munkát végeztünk – külön öröm és élmény volt. Végül engedjék meg, hogy megosszam Önökkel gondolataimat a borbírálatról.

A szeretteivel és a szeretteiről az ember mindig szépen beszél. A gyermekünkkel, szerelmünkkel szintén finoman, szépen beszélünk. Azt gondolom, a bor olyan, mint a gyermekünk. Kezünk alatt fejlődik, formálódik és a mi munkánk hatására alakul, lesz élvezetes, kellemes, jó ital. Így a borról is szépen kell beszélnünk, ha néha nem is felel meg az elvárásainknak, hiszen tiszteljük azt az áldozatos, alázatos munkát, melyet a szőlőtermesztéstől kezdve a bor palackozásáig végzünk.

A kiadványban 916 bor szerepel 290 pincészettől, ezek közül mindösszesen 191 kiemelkedő tétel került be részletes leirattal ezen kiadványba. Ezáltal a leginkább részletes és összefogó képet igyekszünk az Olvasóknak adni egy hazai és határontúli “boriránytű” formájában.

Nyitrainé dr. Sárdy Diána