Köszöntő

Dr. Nagy István
agrárminiszter

Tisztelt Olvasó!

A szőlészet és a bor adja a magyar vidék sajátos színezetét, ahogyan Hamvas Béla fogalmazott: „A víz az őselem. Először a víz borrá változik; majd a bor vérré változik. A víz az anyag, a bor a lélek, a vér a szellem.” Szavai nyomán úgy gondolom, a jó bor: tele van élettel.

A bor életünk minden fontos pillatanában helyet kap az asztalunkon. Összeköti az embereket, harmóniát, békét teremt különleges, semmihez sem hasonlítható ízvilágával, testességével. Azt mondják, borban az igazság, de a magyar borászaink által készített remekekre ennél több is igaz. Benne van az ünnep, a jelen öröme, a pillanat megélése, és benne van a remény, a lehetőség, a jövő is. Ezt jól tudják a magyar bortermelők, és azt is, hogy a jó bor meghálálja a rá fordított időt, figyelmet, gondoskodást és törődést.

A kiadvány lapjait böngészve, elolvasva a borászatok történetét és a kóstolások eredményeit, azt hiszem minket is magával ragad ez a hangulat és átérezzük, mennyi munkát jelent, mire egy üveg bor az asztalunkra kerül. A szakemberek személyes jelenléte végigkíséri a bor megszületését, sokan akár az erős terméskorlátozással, a szőlősorok között görnyedve válogatják a legígéretesebb fürtöket így igyekeznek a legkülönlegesebb tételt a fogyasztó elé varázsolni.

Ez a válogatás megmutatja, hogy nemcsak a szakmát érinthetik meg ezek a különleges tételek, hiszen hazánkban egyre fontosabbá válik a borkultúra. Örömmel látom, hogy egyre tudatosabban szemléljük a magyar bort, mint alapvető nemzeti értéket.

Bízom benne, hogy ez a weboldal még közelebb hozza egymáshoz a termelőt és fogyasztót, a szakértőt és a borrajongót.

Kívánom, hogy használják örömmel ezt a kiadványt, és élvezzék kiváló boraink ízvilágát.