MAGYAR SZŐLŐ- ÉS BORTERMELÉS

Magyarország jelentős és több évszázados szőlőtermesztési és borkészítési hagyományokkal rendelkezik. Hazánkban a szőlő- és bortermelés a mezőgazdaság egyik kiemelten fontos ágazata. A szőlő és bor a foglakoztatáson túl az ültetvények művelésén keresztül fontos tájalkotó, tájfenntartó szerepet is betölt. Jelenleg mintegy 65 ezer hektáron folyik szőlőművelés, amely mintegy 60 000 család számára biztosít közvetlen módon megélhetést az ország 6 borrégiójában. A magyar borok nagy része fehér (kb. 70% a fehérszőlők aránya), ugyanakkor a legtöbbet telepített szőlőfajta a kékfrankos. Az évente 2,5-3 millió hl-es termésből átlagosan 800 000 hl bor talál fogyasztókra külföldön. Míg hazánkban számos nemzetközi fajta érzi jól magát és nagyszerű borokat alkotnak belőlük a termelők, szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy az autokton fajták is élvezik a hazai pálya előnyét, hiszen nemcsak mennyiségben, de minőségben is kiválóak. A klimatikus adottságokat tekintve az ország klasszikusan kontinentális, ugyanakkor a kisebb területi egységeket erősen befolyásolhatják a folyók, a tavak és a kisebb-nagyobb dombságok, a talajszerkezet mindemellett pedig rendkívül változatos. A homoktalajtól a löszön és az agyagon keresztül egészen a vulkanikus talajig, számos izgalmas termőterülettel találkozhatnak a borbarátok. Ugyanennyire izgalmasak és sokszínűek a magyar borok is.