Országos Borszakértő Bizottság

Az Országos Borszakértő Bizottság (a továbbiakban OBB) az elmúlt 6 évben számos új feladatot, jogosítványt kapott a magyar szőlő-borágazat fejlődése, fejlesztése céljából. Az OBB 2019-ben átszerveződött és a szakma gyakorlati részéről nagyobb számú szakértő kapott helyet. Több ismert és elismert borász is részt vesz e nemes feladatban.

Az OBB feladatköre:
– felügyeli, ellenőrzi a helyi borbíráló bizottságokat;
– elvégzi a földrajzi jelzés nélküli borászati termékek érzékszervi vizsgálatát a forgalomba hozatal feltételeként;
– elvégzi a helyi borbíráló bizottságok által érzékszervileg minősített, de nem megfelelt borászati termékek érzékszervi vizsgálatát, ha ezt a forgalomba hozó kérelmezi;
– felkérésre részt vesz országos bor promóciós programok végrehajtásában.

OBB TAGOK

Nyitrainé dr. Sárdy Diána

elnök

Szent István Egyetem Kertészettudományi Karának dékánja a Borászati Tanszék vezetője. Kutatási és oktatási területe a borászati kémia és borászati technológia.

Romsics László

elnökhelyettes

WSET nemzetközi bordiplomás (DipWSET), a Csányi Pincészet vezérigazgatója, borszakíró, oktató, a VinCE magazin szakmai lektora, szaktanácsadója.

Barátossy Gábor

titkár

A NÉBIH Borászati- és Alkoholos Italok Igazgatóság helyettes vezetője, több mint tizennyolc éve foglalkozik borászati analitikával, minősített okleveles borbíráló.

Borbély TamásBorász mérnök, Badacsonyi családi birtok második generációs borásza. 2012-2018 között az Év bortermelője jelöltek közé választották és 2018-ban az Év Agrárembere Fiatal gazda kategória győztese.

Ifj. Dúzsi TamásMásodik generációs szekszárdi bortermelő. Kertészmérnök, Szőlész-Borász MSc. A Dúzsi családi borászatban felelős a vörös házasításokért, az export étékesítésért de aktívan részt vesz a napi feladatokban is. Négy nemzetközi borverseny borbírálója. A Junibor Egyesület alapító tagja.

Földesi GyulaKertész üzemmérnök és Élelmiszeripari mérnök. Három évtizede a Soós István Borászati és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola munkatársa, jelenleg igazgatója. A hazai szőlész-borász alapképzés elismert szereplője.

Frittmann PéterSzőlész-borász mérnök, második generációs alföldi bortermelő, több európai országban szerzett tapasztalatot szőlőtermesztés és borkészítés területén. A Junibor Egyesület alapító tagja.

Gál PéterÉlelmiszertechnológus mérnök (BSc), második generációs egri bortermelő, az Agrárminisztérium főosztályvezetője. A Junibor Egyesület alapító tagja.

Gálné Dignisz ÉvaOkleveles élelmiszeriparimérnök-borász, a családi tulajdonban lévő Gál Szőlőbirtok és Pincészet egyik ügyvezetője és főborásza, a Magyar Bor Akadémia tagja és a 2013. Év Bortermelője – az első női borász, aki ebben a rangos kitüntetésben részesült.

ifj. Kamocsay ÁkosMásodik generációs móri bortermelő, saját borkészítés mellett tanácsadó borászként dolgozik több pincészetnél. A Londoni Borverseny (IWC) hivatalos borbírálója, nemzetközi tapasztalatait az Újvilági bortermelő helyeken szerezte, a Kamocsay JR borok készítője. A Junibor Egyesület aktív tagja.

Kielmayer KristianKözgazdász, borász, WSET nemzetközi bordiplomás (Dip WSET), az Agrárminisztérium munkatársa, hazai és külföldi boriskolák lektora, nemzetközi bor- és párlatversenyek bírálója, szaktanácsadó.

Koch CsabaSzőlész-borász szakmérnök, közel 30 éve a Koch Borászat, és a Vin-Art Pincészet tulajdonosa és borásza, tizedik generációs bortermelő. Két borvidéken készít magas minőségű borokat belpiacra és exportra egyaránt. A Hajós-Bajai Borvidék elnöke, a Duna Borrégió Borút Egyesület elnöke és a Magyar Borakadémia tagja.

Koczor DóraMásodik generációs balatoni bortermelő, nemzetközi és országos borversenyek bírálója.

Laczkó GáborBorász mérnök, a Törley Pezsgőpincészet borásza, majd 2016 óta a főborász pozíciót tölti be. Rendszeresen bírál hazai és nemzetközi borversenyeken.

Lamport JózsefBorász; Okleveles Élelmiszeripari Mérnök M.Sc. A Thummerer Pince főborásza. Hazai és nemzetközi versenyen borbíráló. Egri Év Borásza 2013.

Mészáros PéterMásodik generációs bortermelő, nemzetközi és országos borversenyek bírálója. Szőlész-borász mérnök, a szekszárdi Mészáros Borház tulajdonosa és borásza. A Magyar Borakadémia tagja.

Nyúlné Dr. Pühra BeátaÉlelmiszeripari mérnök M.Sc.; Mérnöktanár B.Sc., Élelmiszertudományok doktora PhD. Pálinkamester B.Sc., címzetes egyetemi docens, Magyar Borakadémia rendes tag, Promontórium borlovagrend rendes tag, Nyakas Pince Zrt. borászati vezetője, hazai és külföldi borversenyen borbíráló.

ifj. Szepsy IstvánTizennyolcadik generációs tokaji szőlőtermelő és borász. A Szepsy pincészetnél a család többi tagjával együtt dolgozik. A Furmint fajta egyik nemzetközi „nagykövete.”

Dr. Szőke BarnaÉlelmiszeripari mérnök M.Sc., Élelmiszertudományok doktora PhD., Vinum Vulcanum Badacsonyi borlovagrend rendes tag, NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet borászati vezetője, hazai és külföldi borversenyen borbíráló.

Vesztergombi CsabaSzőlész borász szakmérnök, agrármérnök. 18. generációs szekszárdi bortermelő és borász, a Magyar Borakadémia és a Pannon Bormíves Céh tagja, nemzetközi és hazai borversenyek bírálója, szervezője. Nemzetközi tapasztalatait számos más ország mellett Ausztráliában szerezte. A szekszárdi Vesztergombi Pince tulajdonosa, borásza. A Junibor Egyesület alapító tagja.

Zilai ZoltánBorász mérnök, a Magyar Szőlő – és Borkultúra Nonprofit Kft. ügyvezetője, a Magyar Bor Akadémia elnöke és a VinoFed (Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége) alelnöke.