Borstílus

A badacsonyi borok általában testesek, gazdag extrakt tartalommal, magas savakkal rendelkeznek, amik hosszabb eltarthatóságot is adhatnak. Krémes, köves, ásványos textúra mellett egyfajta olajosság és akár sós érzet is fellelhető egyes borokban. A borstílusban fontos tényező az is, hogy melyik tanúhegyről származik a szőlő.

Termőhely

A Balaton partján található Tapolcai-medence sajátos formájú tanúhegyeinek (Badacsony, Csobánc, Szent György-hegy, Ábrahámhegy, Orsi-hegy és a szigligeti hegyek) lejtőin helyezkedik el. Ábrahámhegy, Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Balatonrendes, Balatonszepezd, Gyulakeszi, Hegymagas, Káptalantóti, Kisapáti, Kővágóörs, Nemesgulács, Raposka, Révfülöp, Salföld, Szigliget, Tapolca települések szőlő termőhelyi kataszter szerint I. és II. osztályú határrészei.

Klíma

A területet északról a Bakony-hegység vonulatai, míg délről a Balaton határolja. E kettős földrajzi hatás a terület kontinentális klímájának szubmediterrán jelleget kölcsönöz, azaz az országra jellemzőnél kiegyenlítettebb az időjárás. Az átlagos csapadékmennyiség 640 mm, az évi átlagos középhőmérséklet 11,2 °C, az évi napsütéses órák száma 1964, de a legmelegebb nyári hónapokban sem emelkedik átlagosan 25°C fölé. A Balaton víztömegének hőmérséklet kiegyenlítő hatása, a bazaltkúpok hőtárolása, valamint a napsugarakat a hegyoldalra visszasugárzó víztükör országos szinten az egyik legintenzívebb besugárzást eredményezik.

Talaj

A terület meghatározó alapkőzete a bazalt, melyre az évezredek folyamán a Pannon-tenger finom szemcseméretű homok és agyag rétegei rakódtak rá. A talajokra jellemző bazalthatás is alapvetőlapvetotás is alatásborminőség kialakulásában. Az ilyen talajokon képződött borok minerális jellegűek, ami a borok sós ízérzetében köszön vissza.

Fő szőlőfajták

olasz rizling, szürkebarát, pinot noir, kéknyelu, rajnai rizling, ottonel muskotály

Engedélyezett szőlőfajták területe (2019)

1193 hektár

Borturisztika

Borturisztikai szemmel nézve egyrészt nehéz szétválasztani a régió különböző egységeit, vagyis a badacsonyi részt mondjuk a Keszthelyi-hegységtől, de az vitathatatlan, hogy a tanúhegyek önmagukban is komoly vonzást gyakorolnak, a Badacsony pedig még közülük is kiemelkedik. Badacsony nagyon sokat fejlődött, így ma már minden további nélkül el lehet tölteni egy hosszú hétvégét akár úgy is, hogy nem mozdulunk ki a Badacsony apellációból.