Borstílus

A balatonboglári borok közös jellemzője az íz- és illatvilágban felfedezhető kifejezett gyümölcsösség. Az apelláció termékpalettája rendkívül sokszínű, a fehér- és rozéborok mellett nagyon szép vörösborok is előfordulnak, de híresek a helyi alapborokból készült, kiváló minőségű pezsgői is. Ez a sokszínűség és változatosság a borok stílusában is fellelhető, gyakran gazdagsággal párosulva. A frissesség valamennyi borstílusban meghatározó.

Termőhely

Az apelláció a Balaton déli partján mintegy 50 km hosszúságban, helyenként 20-25 km szélességben helyezkedik el. A szőlőültetvények délnyugati irányú, dombos vonulatokon helyezkednek el, 105-300 méteres tengerszint feletti magasságban. Andocs, Balatonboglár, Balatonlelle, Balatonendréd, Balatonőszöd, Balatonszabadi, Balatonszárszó, Balatonszemes, Gyugy, Karád, Kőröshegy, Kötcse, Látrány, Lengyeltóti, Ordacsehi, Somogytúr, Szólád, Szőlősgyörök, Visz, Zamárdi, Kaposhomok, Kaposkeresztúr, Kercseliget, Mosdós, Nagyberki, Szabadi, Csoma, Balatonberény, Balatonkeresztúr, Böhönye, Csurgó, Hollád, Kéthely, Marcali, Somogysámson, Somogyzsitfa és Teleki települések szőlő termőhelyi kataszter szerint I. és II. osztályú határrészei.

Klíma

Klímájára jelentős befolyással bír a Balaton, így az országra jellemző kontinentális klímánál kiegyenlítettebb időjárás jellemzi. Az ősz elején jelentkező mediterrán anticiklonnak köszönhetően szüretkor hosszú, napsütéses nappalok jellemzőek. Az éves átlagos csapadékmennyiség (623 mm) több mint fele a vegetációs időszakban hullik le. Az átlagos napsütéses órák száma 2 000 óra/év, az átlaghőmérséklet 10,6°C.

Talaj

Mélyrétegű, jó tápanyag- és vízgazdálkodású talajok találhatóak a területen. Ennek köszönhető, hogy a nyári aszály ezen a vidéken alig érezteti hatását. A dombok talaja valójában a Pannon-tenger agyagos, homokos üledékének tekinthető, egyes helyeken vastag lösztakarókkal és löszbabákkal tarkítva.

Fő szőlőfajták

chardonnay, merlot, királyleányka, Irsai Olivér, zöld veltelíni, olasz rizling, pinot noir, cabernet sauvignon, kékfrankos, sauvignon blanc, szürkebarát

Engedélyezett szőlőfajták területe (2019)

3475 hektár

Borturisztika

Ami a borturizmust illeti, Balatonboglár és Balatonlelle a legfelkapottabb desztinációk, a Kishegy pedig az ideális helyszín akár borkóstolásra, akár egy jó ebédre vagy egy kiadós kirándulásra. Somogy megye számtalan kastélya további érdekes látnivalókat kínál, akárcsak a somogyvámosi Krisna-völgy vagy a Szent László király által alapított bencés apátság romjai Somogyváron. A somogybabodi off-road fesztivál is megér egy kitérőt, de délebbre az egykori sváb falvak, mint Bonnya vagy Somogydöröcske is elmélyült pihenésre csábítanak. Rossz időben, amikor a Balatonban nem lehet fürdeni, az Igali Gyógyfürdő ideális választás, Kaposvár pedig múzeumaival várja a látogatókat.