Borstílus

A borvidék fehérborait három borstílus kategóriába lehet sorolni: friss, illatos és testes. A friss borok könnyed stílusúak, hordós jegyeket mellőznek, alacsonyabb alkoholtartalommal rendelkeznek, és elsődleges aromákat igyekszenek bemutatni. Az illatos fajták a florális, parfümös jelleget diszkréten, de kellő mélységgel mutatják be, helyenként bizonyos maradékcukrot is tartalmaznak. A testes fehérborok szinte minden esetben magas savtartalmúak, emelkedett alkohol mellett, hosszabb-rövidebb tölgyfahordós érleléssel komplex, olajos textúrával jelennek meg. A rozék gyümölcsösek, mellőzik a hordós érlelés jegyeit. A vörösborokat nem dominálja a tannin, inkább a tiszta, gyümölcsös ízvilágot célozzák.

Termőhely

A Balaton északi partjának keleti medencéjében, Balatonfőkajártól Zánkáig terjedő partszakasz első és második hegyvonulata alkotja az apellációt. Alsóörs, Aszófő, Balatonakali, Balatonalmádi, Balatoncsicsó, Balatonfőkajár, Balatonfüred, Balatonkenese, Balatonszőlős, Balatonudvari, Balatonvilágos, Csopak, Dörgicse, Felsőörs, Lovas, Mencshely, Monoszló, Óbudavár, Örvényes, Paloznak, Pécsely, Szentantalfa, Szentjakabfa, Tagyon, Tihany, Vászoly és Zánka települések szőlő termőhelyi kataszter szerint I. és II. osztályú határrészei.

Klíma

Klímáját a Bakony-hegység völgyeiből lezúduló hideg levegő és a déli oldalán elnyúló Balaton határozza meg. A szőlőhegyek hatalmas erdőrengeteg környezetébe ágyazottak, ezért a nyári napok Balaton felől feláramló párás melegét estétől hűvös erdei levegő váltja fel a szőlősorok között. A napsütéses órák száma átlagosan 1950-2000, az évi középhőmérséklet 11-12 °C. Az átlagos éves csapadékmennyiség 650-700 mm, melyből a tenyészidőszak alatt 350 mm hullik le. Az utolsó tavaszi fagynap április 5-ére tehető, ami kiemelkedően korai értéknek számít.

Talaj

A szőlőtermő dűlők alapkőzeteinek rétegsorát a középhegységi típusú felső perm – alsó triász kori kőzetek alkotják, negyedidőszaki törmeléktakaróval. jellemzően agyagbemosódásos erdőtalajok fordulnak elő a területen. Jellegzetes és egyedülálló talajtani képződménye a vörös erdőtalaj, mely a magas vasoxid tartalmú permi homokkő mállására vezethető vissza. A borvidék talajaira a magas kálcium-, magnézium- és káliumtartalom jellemző.

Fő szőlőfajták

olasz rizling, szürkebarát, furmint, Irsai Olivér, kékfrankos, Zweigelt, merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon

Engedélyezett szőlőfajták területe (2019)

1888 hektár

Borturisztika

A környék számtalan szálláshellyel, étteremmel, kávézóval és cukrászdával, valamint jól felszerelt kikötőkkel várja a látogatókat. Érdemes külön kiemelni a Hegyestű Geológiai Bemutatóhelyet, ami a borvidék határán várja a geoturistákat.