Borstílus

A bükki borokra jellemző a könnyed frissesség, a ropogós savak és a gyümölcsös stílus. A vörös boroknak is friss savai vannak könnyed testtel. A fajta stílusa mellett helyenként ásványos és komplex aromák is kialakulhatnak. Izgalmas kísérleteket lehet kóstolni a zenit fajtából a borvidéken.

Termőhely

A Bükk-hegység déli oldalán, tengerszint felett 150 és 250 méteres magasságban helyezkedik el a borvidék szőlőterületének 90%-a. Aszaló, Barabás, Bogács, Borsodgeszt, Bükkaranyos, Bükkzsérc, Cserépfalu, Cserépváralja, Edelény, Emod, Harsány, Kács, Kisgyor, Kistokaj, Mályi, Megyaszó, Mezokövesd, Miskolc, Nyékládháza, Sály, Szikszó, Tard, Tibolddaróc és Vatta települések szőlő termőhelyi kataszter szerint I. és II. osztályú határrészei.

Klíma

Klímáját elsősorban a Bükk befolyásolja, védelmet nyújtva az északi hidegektol. Éghajlata kevésbé kiegyenlített és esetenként kemény tél is előfordul. Ilyenkor csak a jó fekvés (150 méter tengerszint feletti magasság) és a hideg levegő szabad lefolyása óvja meg az ültetvényeket. A tavasz általában késon köszönt be és nem ritkák az október végi fagyok sem. A napsütéses órák éves száma 1950-2000 körül alakul. A csapadék átlagosan 550 mm évente.

Talaj

Általában riolittufán kialakult lösz, fekete nyiroktalajok, barnaföldek és agyagbemosódásos erdőtalajok találhatók a körülhatárolt területen. Fontos megemlíteni, hogy a borvidék tagoltsága okán éghajlatilag és talajtanilag is olyan, mintha több borvidékről beszélnénk.A Bükk-hegység déli lejtőin, nagyjából Bükkzsérctol Tibolddarócig mind az éghajlat, mind az alapkőzet szinte megegyezik az egri borvidék adottságaival. Innen északra felkanyarodva egészen Miskolcig egy még vulkanikus alapkőzeten, de már egészen más talajjal bíró, gyakran keleti fekvésű szőlőterületek találhatóak, ahol a Sajó és a Hernád völgye felől már akadálytalanul érkeznek meg az északi szelek. Az Edelény környéki Császta-hegy önálló entitásként őrzi a múltat, míg Szikszó és Megyaszó vidéke újra más vidék, halkan megjegyezve, hogy onnan már csak néhány falu és Tokaj-Hegyalján vagyunk. Az ukrán határon fekvő Kaszonyi-hegy egy romvulkán, úgy emelkedik ki az alföldi táj síkjából mint a Somló, igaz annál sokkal alacsonyabb.

Fő szőlőfajták

kékfrankos, leányka, olasz rizling, Zweigelt, chardonnay, cserszegi fűszeres, zenit

Engedélyezett szőlőfajták területe (2019)

898 hektár

Borturisztika

Ami a borturizmust illeti, a fenti felsorolás a különböző területek között itt is érezteti hatását. A Bükk déli lejtőin Eger közelsége érződik, ez fel is dobhatja a turizmust, akárcsak a bogácsi fürdő, a mezőkövesdi fürdő és a sok túralehetőség a Hór-völgy vagy a közeli kaptárkövek felé. Cserépfalu a helyszíne az egyik legfontosabb hazai teljesítménytúrának, a Less Nándor emléktúrának is. A hegység keleti oldalán Miskolc városa segíthet a turizmusban, akár az újjáéledő avasi pincéknek, akár az izgalmas gasztronómiai vállalkozásoknak, az operafesztiválnak vagy a színháznak köszönhetően. Edelényben a felújított kastély az ország egyik legszebbje!