Borstílus

Elsősorban könnyű, friss, gyümölcsös és fajtától függően akár illatos, némiképpen fűszeres borok születhetnek itt, amik főleg primer és szekunder aromákat hordoznak. Nagy általánosságban kijelenthető, hogy kerek, de könnyed, mérsékelt alkoholtartalmú borok születnek a vidéken, közepes savakkal. Vörösborok esetében a könnyed tanninok jellemzők.

Termőhely

A régió Magyarország déli részén, a Tisza folyó két partján mintegy 100 km-es hosszban helyezkedik el. A termőhely környezeti jellemzőit alapvetően a sík, alföldi jelleg és a térséget átszelő folyók, a Tisza, a Körös és a Maros, illetve ezek mellékfolyói határozzák meg. A tengerszint feletti magasság 120 méternél alacsonyabb. Ásotthalom, Balástya, Bordány, Csengele, Csongrád, Domaszék, Forráskút, Hódmezővásárhely, Kistelek, Mórahalom, Öttömös, Pusztamérges, Pusztaszer, Ruzsa, Szatymaz, Szeged, Üllés, Zákányszék és Zsombó települések szőlő termőhelyi kataszter szerint I. és II. osztályú határrészei.

Klíma

A termőhely klimatikus viszonyait a Magyarországon uralkodó kontinentális éghajlat határozza meg. Egyes években mediterrán hatások tapasztalhatók. A napfényes órák átlaga 2200, itt a legmagasabb Magyarországon. A csapadék átlagos évi mennyisége 450-500 mm, de a területet átszelő folyók (elsősorban a Tisza és annak holtágai) kedvezően hatnak a talaj vízellátottságára és optimális páraviszonyokat teremtenek a szőlő fejlődéséhez és éréséhez.

Talaj

A területre főként az öntéstalajon található lepelhomoktalajok a jellemzők. Kisebb részben barna erdőtalajok, csernozjom, réti talajok is fellelhetők. A homoktalajok sajátossága, hogy gyorsan melegednek, világos színük miatt a napsugárzást jobban visszaverik, ami elősegíti a szőlő érését is, valamint kvarctartalmuk miatt immunisak a filoxérára.

Fő szőlőfajták

kékfrankos, kövidinka, rajnai rizling, kunleány, Zweigelt, cserszegi fűszeres, olasz rizling

Engedélyezett szőlőfajták területe (2019)

812 hektár

Borturisztika

A régió turisztikai lehetőségei a gyógyfürdőkben és az alföldi egykori mezővárosok és szabad királyi városok építészeti és kulturális látnivalóiban gyökereznek. Csongrádon a Tisza-part várja a kirándulókat, de a Tisza túlpartján (már nem borrégió) Szentes (a híres zsinagóga), Mindszent (a homokos Tisza-part) és Mártély (a holt-Tisza és az egykori művésztelep) is mind erősíthetik a borvidék turisztikai attrakcióit, hiszen ezen az úton egy újabb borvidéki településre, Hódmezővásárhelyre jutunk. A református székhely gazdag látnivalókban és alig húsz percre fekszik a megyeszékhelytől, a nagy múltú Szegedtől, ami a dal szövegével ellentétben nem csak arról híres, hogy Tápéval határos. Itt önmagában is el lehet tölteni egy hetet, bejárva a közeli fürdőket (Algyő, Mórahalom) és elzarándokolva Ópusztaszerre a Feszty-körképhez. Ne féljünk a homoki boroktól, a könnyed, jóivású tételek jól passzolnak a helyi gasztronómiához, de önmagukban is megállják a helyüket, egy pakli kártya és néhány jóbarát társaságában!