Borstílus

Az itt jellemző száraz fehérborban az olaszrizling dominál, amit adott esetben furmint egészíthet ki maximum 15 % erejéig. Hegybor esetében 4 hónapot kötelező érlelni és minimum 1 hónap palackos érlelés is kötelező. Dűlős bor esetében minimum 6 hónapot kötelező érlelni hordóban vagy tartályban és további minimum 3 hónapig palackban. A citrusos, fehérhúsú gyümölcsös jegyek mellett üdítő savak jellemzik a csopakit, míg a dűlős borok esetében a fajták semleges stílusa még inkább a talaj jellegét hozza ki. Gyümölcsös, finom florális, köves, ásványos, rétegzett aroma- és ízvilág jellemzi. Kiváló sav-alkohol egyensúly vezeti a borokat.

Termőhely

A Balaton északi partjának keleti medencéjében, Csopaktól Alsóörsig terjedő partszakasz első hegyvonulata alkotja a Csopaki termőterületet. A szőlőtermesztés szempontjából fontos területet lankás hegylábfelszín és mérsékelten meredek hegységperemi formák alkotják. Alsóörs, Csopak, Felsőörs, Lovas, és Paloznak települések szőlő termőhelyi kataszter szerint I. és II. osztályú határrészei.

Klíma

Csopak klímáját a Bakony-hegység völgyeiből lezúduló hideg levegő és a terület déli oldalán elnyúló Balaton határozza meg. Csopak szőlőhegyei erdőrengetegek és szűk, mély völgyek (pl.: Nosztori, Koloska) környezetébe ágyazottak. Ezért a nyári napok Balaton felől feláramló párás melegét estétől hűvös erdei levegő váltja fel a szőlősorok között. A csapadék éves átlagos mennyisége: 650 mm. Évi átlagos középhőmérséklet: 11,5 °C.

Talaj

A szőlőtermő dűlők alapkőzeteinek rétegsorát a középhegységi típusú felső perm – alsó triász kori kőzetek alkotják, negyedidőszaki törmeléktakaróval. jellemzően agyagbemosódásos erdőtalajok fordulnak elő a területen. Jellegzetes és egyedülálló talajtani képződménye a vörös erdőtalaj, mely a magas vas-oxid tartalmú permi homokkő mállására vezethető vissza. A borvidék talajaira a magas kálcium-, magnézium- és káliumtartalom jellemző.

Fő szőlőfajták

olasz rizling és furmint

Engedélyezett szőlőfajták területe (2019)

108 hektár