Borstílus

Egri Bikavér: Kékfrankos alapú házasítás, ahol a gyümölcsösség és fűszeres jelleg mellett a Classicus stílusban visszafogott fahordó használat jellemzi, míg a Superior és Grand superior bikavérek esetében elegáns fahordó használat adta komplexitás is megjelenik. Bársonyos tannin textúra mellett hosszú lecsengéssel bír, esetenként ásványosság is megjelenik. Legalább 4 fajta házasításával készül, amelyből a kékfrankosnak kell dominálnia. A Classicus borokat minimum 6 hónapig, míg a Superior és Grand Superior Bikavéreket legalább 12 hónapig kell fahordóban érlelni. Egri Csillag: A Classicus Csillagban a friss üde gyümölcsös és virágos jegyek dominálnak. Harmonikus házasítás, ahol nem a szőlőfajták, vezetik a bort. A Superior Csillag telt ízvilággal rendelkezik, míg a Grand Superior Csillag komplex, érlelt, ásványos, testes, harmonikus, hosszú lecsengésű fehérbor. Minimum 4 szőlőfajta házasításából készül és döntően Kárpát-medencei fajtákból kell házasítani. Az illatos fajták aránya korlátozott. Grand Superior Csillag esetében minimum 6 hónapos fahordós érlelés kötelező.

Termőhely

Az Egri Borvidék a Mátra és a Bükk-hegység között, az Északi-középhegység és az Alföld találkozási vonalán fekszik, 160-180 méter tengerszint feletti magasságban. Keleti és nyugati irányban az egri völgyet 200-300 méter magas dombok határolják. A várostól északkeletre terül el a Nagy- Eged hegy, amely 500 méter fölé magaslik. Aldebrő, Andornaktálya, Demjén, Eger, Egerbakta, Egerszalók, Egerszólát, Feldebrő, Felsőtárkány, Kerecsend, Maklár, Nagytálya, Noszvaj, Novaj, Ostoros, Szomolya, Tarnaszentmária, Tófalu és Verpelét települések szőlő termőhelyi kataszter szerint I. és II. osztályú határrészei.

Klíma

A borvidék jellemző meteorológiai adatainak 47 éves átlaga a következő: évi középhőmérséklet 10,65 °C, évi csapadékmennyiség: 592,6 mm, évi napsütéses órák száma: 1964 óra.

Talaj

Jellemző talajtípusa a Verpelét, Feldebrő, Aldebrő és Tófalu települések határában található lepedék öntéshomok kivételével vulkáni eredetű riolittufán képződött többféle (ramman, csernozjom, kovárványos, erodált) barna erdőtalaj. A szőlőültetvények egy-két kivételtől eltekintve fennsíkokon, valamint ezek enyhe déli, nyugati és keleti fekvésű lankáin helyezkednek el. Ezekből emelkedik ki a tengeri mészkőüledékeken képződött barna erdőtalajjal bíró Nagy-Eged hegy és az andezit alapú Mész-hegy.

Fő szőlőfajták

kékfrankos, cabernet sauvignon, merlot, blauburger, leányka, hárslevelű, olasz rizling, zweigelt, cabernet franc, ottonel muskotály

Engedélyezett szőlőfajták területe (2019)

5618 hektár

Borturisztika

Borturisztikailag Eger városa igazi Jolly Joker, hiszen az év minden hónapjában mágnesként vonzza a turistákat, míg a Bükk hegység a változatos túraútvonalakkal hódít.