Borstílus

A bor mellett igen fontos a vidéken a pezsgő, amely fehér és rozé színben is készül. A természeti adottságoknak köszönhetően a borok mindig frissek, üdék, letisztult gyümölcsösséggel és acélos szerkezettel rendelkeznek. Alkoholtartalmuk mérsékelt, egyensúlyban van a dinamikus savakkal. Az illatos fajtákban a parfümösség, virágosság és könnyedség a meghatározó. A chardonnay és a sauvignon blanc kiemelkedően teljesítenek ezen a vidéken.

Termőhely

A Dunántúli-középhegység északkeleti területein, a Gerecse-hegység déli részétől a Velencei- és a Budai-hegységig húzódik az Etyek-Budai lehatárolt termőterület, melynek domb- és hegyoldalain, illetve fennsíkjain történik a szőlőtermesztés. Alcsútdoboz, Budajenő, Budakeszi, Budapest XXII. kerület (Budafok), Bicske, Csabdi, Etyek, Felcsút, Gárdony, Gyúró, Kajászó, Kápolnásnyék, Martonvásár, Nadap, Pákozd, Páty, Pázmánd, Pilisborosjenő, Sukoró, Vál, Telki, Tordas, Tök, Üröm és Velence települések szőlő termőhelyi kataszter szerint I. és II. osztályú határrészei.

Klíma

Etyek-Buda klímája a magyarországi átlagnál hűvösebb, az évi középhőmérséklet 9,5-10,5 °C. Az évi átlagos csapadékmennyiség 650 mm, melynek legnagyobb része a vegetációs időszak alatt hullik le. Területén folyamatos széljárás jellemző, az uralkodó szélirány az északnyugati szél, mely mindig hűvös légtömegeket szállít a borvidékre.

Talaj

Meghatározó talajtípusa a magas mésztartalmú barna erdotalaj, mely többségében mészkő alapkőzetre települt.

Fő szőlőfajták

chardonnay, zöld veltelíni, Irsai Olivér, sauvignon blanc, rajnai rizling, szürkebarát, pinot noir, rizlingszilváni, olasz rizling, királyleányka

Engedélyezett szőlőfajták területe (2019)

1541 hektár

Borturisztika

Borturisztikai szempontból Etyek pincesorai, borászatai és éttermei országosan is ismert desztinációt jelentenek, ahol Budapest közelsége olyan adottság, amit nem lehet eléggé hangsúlyozni akkor, amikor a fogyasztónak történő értékesítés a fejlődés egy fontos záloga. A borvidék múltjának fontos része az egykori pezsgőgyártás és a budafoki pincerendszer (illetve a szintén ott található Törley kastély és mauzóleum), de nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a borvidék része a Velencei-tó környéki szőlővidék, ahol már nem mészkőre, hanem gránit alapkőzetre települt talajokon folyik a szőlőművelés..