Borstílus

Többféle borstílus készülhet a vidéken, a száraztól a késői szüretelésen át a jégborig. A borok nagy többsége könnyű, friss és gyümölcsösséget, esetenként fűszeres aromatikát mutatnak be. Az illatos szőlőfajtáknál ez a parfümösség, virágosság kerek, jó intenzitással jelenik meg.

Termőhely

Magyarország déli részén, a Telecskai- dombok északi nyúlványain található. Nyugatról a Duna folyó, északról és keletről a Duna-Tisza-közi Homokhátság, délről az országhatár határolja. A termőtáj kialakításában a Duna folyó meghatározó szerepet játszott. A termőhely környezeti jellemzőit alapvetően a változatos domborzati viszonyok határozzák meg. A tengerszint feletti magasság a területek többségén 150 m. A domborzat jellemzően észak-nyugat, dél-kelet irányú váltakozó domb-völgy vonulatokkal jellemezhető, amik kedvező fekvést biztosítanak a szőlőültetvények számára. A szintkülönbségek a 10-20 métert is meghaladhatják. A területek lejtése 2-10 %. Baja, Bátmonostor, Borota, Császártöltés, Csátalja, Csávoly, Dávod, Dusnok, Érsekcsanád, Érsekhalma, Hajós, Nagybaracska, Nemesnádudvar, Rém, Sükösd és Vaskút települések szőlő termőhelyi kataszter szerinti I. és II. osztályú határrészei.

Klíma

A termőhely klimatikus viszonyait a Magyarországon uralkodó kontinentális éghajlat határozza meg, amelyre leginkább a forró nyarak és a hideg telek jellemzők. Mind az éghajlati viszonyok, mind a viszonylag kis tengerszint feletti magasság miatt gyakoriak a tavaszi és az őszi fagyok is. Az átlaghőmérséklet 11-12 °C körüli. A napfényes órák átlaga a 2000 órát meghaladja évente. A csapadék átlagos évi mennyisége 450-500 mm, ami kielégíti a szőlő igényeit, de éves eloszlása nem egyenletes.

Talaj

Főként a lösz alapon található meszes lepelhomoktalajok a jellemzők, valamint kisebb részben barna erdőtalajok, csernozjom, réti- és öntéstalajok is fellelhetőek.

Fő szőlőfajták

kékfrankos, cserszegi fűszeres, cabernet sauvingon, Zweigelt, chardonnay, olasz rizling, kadarka

Engedélyezett szőlőfajták területe (2019)

1463 hektár

Borturisztika

Borturisztikailag Baja városa, a Sugovica partja, valamint az egykori sváb pincefalvak lehetnek érdekesek Hajóson, Nemesnádudvaron és Császártöltésen. A hajósi egyike Kelet-Európa legnagyobb pincefalvainak!