Borstílus

Csendes bor és pezsgő egyaránt készíthető a terület szőlőiből. A boroknál a must erjesztése maximum 15 °C hőmérsékleten mehet végbe, míg a pezsgőket előírás szerint tartályban vagy palackban kell erjeszteni, legalább három hónapig. Ezután további ideig kell érlelni (minimum 6 hónapig) és rövidebb ideig palackban is kötelező érlelni (legalább 3 hónapig). A borokra jellemző a diszkrét gyümölcsösség, mely birsalma, vadkörte jellegzetes jegyeit mutatja, mérsékelt alkohol és test mentén üde savak jellemzik. Pezsgők esetében finom, egyenletes pezsgés és könnyed gyümölcsös jegyek, légies lecsengés a jellemző.

Termőhely

A termőterület a Duna-Tisza közén fekszik, a termőhely környezeti jellemzőit alapvetően az alföldi jelleg határozza meg. A domborzat síkvidéki jellegű, a tengerszint feletti magasság a területek többségén 120 m-nél kisebb, a szintkülönbségek a 10-15 métert nem haladják meg. Ágasegyháza, Ballószög, Fülöpháza, Fülöpszállás, Helvécia, Izsák, Kunszentmiklós, Orgovány, Páhi, Szabadszállás települések szőlő termőhelyi kataszter szerinti I. és II. osztályú határrészei.

Klíma

A termőhely klimatikus viszonyait a kontinentális éghajlat határozza meg. Leginkább a forró nyarak és a hideg telek jellemzőek. Csapadék mennyisége átlagosan: 475mm. Évi átlagos középhőmérséklet: 10,5 °C.

Talaj

A termőhely talaja kevéssé változatos, a terület zömén mésztartalmú homoktalajok találhatóak (humuszos és futóhomokos), altalaja eltemetett mezőségi talaj, helyenként meszes löszfoltokkal. A homoktalajok sajátossága, hogy gyorsan melegednek, világos színük miatt a napsugárzást jobban visszaverik, ami segíti a szőlő érését is. Emellett a 75 %-ot meghaladó mértékű kvarctartalmuk miatt immunisak a filoxérára.

Fő szőlőfajták

arany sárfehér

Engedélyezett szőlőfajták területe (2019)

397 hektár