Borstílus

Elsősorban fehér, nagytestű, a közepestől magasig terjedő alkoholtartalmú borok jellemzik az apellációt, lekerekedett, finom, de kifejezett savakkal. A talajadottságok erősen befolyásolhatják a bor jellegét. Az ásványos, köves jelleg a Királyi és a Királyi Főborok egyik fő jellemzője.

Termőhely

A Káli Bor eredetvédett körzetet és a hozzá szorosan kapcsolódó azonos természeti adottságú, történelmi múltú, hagyományú Monostorapáti, Henyei, Monoszlai, Salföldi medencét külső körben északról a Magas Bakony határolja, ezen belül keleti, északi, nyugati és déli irányból egymással szorosan érintkező dombok és kiemelkedések, amelyek szélesebb völgyekkel csak déli irányból, a Balaton fele nyitottak. Balatonhenye, Kővágóörs, Köveskál, Mindszentkálla, Monostorapáti, Monoszló, Salföld, Szentbékkálla települések szőlő termőhelyi kataszter szerint I. és II. osztályú határrészei.

Klíma

A vulkáni tevékenység által keletkezett dombokkal, emelkedésekkel keleti, északi, nyugati irányból zárt Káli-medence és hozzá elválaszthatatlanul kapcsolódó négy oldalmedence (Monostorapáti, Henyei, Monoszlói, Salföldi) különleges mezoklímáját erősen befolyásolja, hogy ez a Dunántúl közepén emelkedő tájék Európa három fo klímazónájának – a kontinentális, az atlanti és a mediterrán – találkozásánál fekszik. Csapadék mennyisége átlagosan: 640mm. Évi átlagos középhőmérséklet: 11,2 °C.

Talaj

A dombok, emelkedések alapkőzetét a triász korban feltört bazalt, a permi korú vörös homokkő, mészkő és a pannon-pontusi időszaki homok- és agyagmárgás sorozat alkotja. Ezt fedi be a legnagyobb kiterjedésű vulkáni komplexum. A földtani felépítés ugyan alapvetően vulkáni, de emellett eléggé változatos is.

Fő szőlőfajták

olasz rizling, szürkebarát, chardonnay, pinot noir, Irsai Olivér, zenit, tramini, juhfark, zöld veltelíni, kéknyelu

Engedélyezett szőlőfajták területe (2019)

454 hektár