Borstílus

Többnyire könnyű, friss, közepes vagy alacsony alkoholtartalmú és testű borok. A válogatott szüretelésű szőlőből készített borok gyakran rövidebb fahordós és palackos érlelést is kapnak. Az illatos fajtáknál a szőlő parfümössége jelenik meg. A vörösborok elsősorban gyümölcsösek.

Termőhely

Magyarország középső részén helyezkedik el. Legnagyobb része a Duna-Tisza közén, valamint a Tiszazugban terül el. Északnyugatról a Csepel-sziget, valamint északról a Gödöllői-dombság egyes termőhelyei kapcsolódnak hozzá. A termőhely környezeti jellemzőit alapvetően az alföldi jelleg határozza meg. A tengerszint feletti magasság 150 méternél alacsonyabb. A domborzat síkvidéki jellegű, a szintkülönbségek a 10-20 métert nem haladják meg. Bácsalmás, Bácsszőlős, Csikéria, Jánoshalma, Kelebia, Kéleshalom, Kunbaja, Kunfehértó, Mélykút, Tompa, Abony, Albertirsa, Bénye, Cegléd, Ceglédbercel, Csemő, Dány, Gomba, Hernád, Inárcs, Jászberény, Jászszentandrás, Kakucs, Kóka, Monor, Monorierdő, Nagykáta, Nagykőrös, Nyársapát, Ócsa, Örkény, Pilis, Tóalmás, Tápiószentmárton, Tápiószele, Újlengyel, Apostag, Dunapataj, Dunavecse, Dömsöd, Harta, Solt, Ráckeve, Szigetcsép, Szigetszentmárton, Szigetújfalu, Tököl, Ágasegyháza, Fülöpháza, Izsák, Kunszentmiklós, Orgovány, Páhi, Szabadszállás, Ballószög, Bugac, Felsőlajos, Fülöpjakab, Helvécia, Jakabszállás, Kecskemét, Kerekegyháza, Kiskunfélegyháza, Kunbaracs, Kunszállás, Ladánybene, Lajosmizse, Akasztó, Bócsa, Csengőd, Imrehegy, Fülöpszállás, Kaskantyú, Kecel, Kiskorös, Pirtó, Soltszentimre, Soltvadkert, Tabdi, Tázlár, Balotaszállás, Csólyospálos, Harkakötöny, Jászszentlászló, Kiskunhalas, Kiskunmajsa, Kisszállás, Móricgát, Szank, Zsana, Cibakháza, Cserkeszőlő, Csépa, Kocsér, Lakitelek,Nagyrév, Nyárlőrinc, Szelevény, Szentkirály, Tiszaalpár, Tiszajenő, Tiszaföldvár, Tiszainoka, Tiszakécske, Tiszakürt, Tiszasas, Tiszaug települések szőlő termőhelyi kataszter szerint I. és II. osztályú határrészei.

Klíma

A termőhely klimatikus viszonyait a Magyarországon alapvetően uralkodó kontinentális éghajlat határozza meg: a forró nyarak és a hideg telek. Az átlaghőmérséklet 10-11 °C. A vegetációs időszakban gyakoriak – július, augusztus hónapban – a hőségnapok. A napsütéses órák átlaga 2000 felett van évente. A csapadék átlagos évi mennyisége 450-500 mm.

Talaj

Zömmel mésztartalmú homoktalajok (humuszos és futóhomokos), valamint kisebb részben barna erdőtalajok, csernozjom, réti- és öntéstalajok jellemzik. A homoktalaj sajátossága, hogy gyorsan melegszik, világos színe a napsugárzást jobban visszaveri, ami segíti a szőlő érését is, valamint 75 %-ot meghaladó kvarctartalma következtében immunis a filoxéra szempontjából.

Fő szőlőfajták

cserszegi fűszeres, kékfrankos, kunleány, arany sárfehér, kövidinka, rajnai rizling, chasselas, ezerjó, Zweigelt, cabernet sauvignon, olasz rizling, Irsai Olivér

Engedélyezett szőlőfajták területe (2019)

11259 hektár

Borturisztika

Cegléd környékén a fürdő, Kecskeméten a belváros, Tiszakürtön a csodálatos arborétum, Ócsán az egyedi pincetípusok, Jászberényben Lehel kürtje, Ráckevén a szerb emlékek és a Duna, Monoron a hatalmas pincefalu a Strázsa-hegyen, Soltvadkerten az ország egyik leghíresebb cukrászdája, ezek mind-mind a Kunság részei. Egymástól eltérő adottságú területek, melyek távol is vannak egymástól, így nehéz összekötni őket, de mégis megérnek akár egyben, akár önállóan egy kirándulást.