Borstílus

A mátrai borstílust széles paletta jellemzi. Az illatos borok is mélységet és a maguk nemében koncentráltságot mutatnak. A fajta vagy fajták adta harmónia és jelleg mentén friss savak, közepes vagy magasabb alkohol és test a jellemző. Vörösboroknál kifejezett, de strukturált tanninszerkezet a mértékadó. Superior borok esetében megfelelő odafigyelés mellett a talaj és a szűkebb környezet felülírhatja a fajtát és erősebben meghatározhatja a borstílust.

Termőhely

Magyarország északi részén helyezkedik el hazánk legmagasabb, kelet-nyugat irányban húzódó hegyvidéke a Mátra, melynek napfényben gazdag, déli lejtőin található legnagyobb dombvidéki borvidékünk. Abasár, Apc, Atkár, Budapest-Rákosliget, Detk, Domoszló, Ecséd, Gyöngyös, Gyöngyöshalász, Gyöngyösoroszi, Gyöngyöspata, Gyöngyössolymos, Gyöngyöstarján, Halmajugra, Hatvan, Heves, Karácsond, Kerepes, Kisnána, Kisnémedi, Markaz, Mogyoród, Nagyréde, Őrbottyán, Pásztó, Pálosvörösmart, Rózsaszentmárton, Szada, Szendehely, Szücsi, Vác, Vácegres, Vácrátót, Vécs, Veresegyház és Visonta települések szőlő termőhelyi kataszter szerint I. és II. osztályú határrészei.

Klíma

Klímáját a Magyarországon alapvetően uralkodó kontinentális éghajlat határozza meg, amit leginkább a forró nyarak és a hideg telek jellemeznek. Az éves napfénytartam 1900-2000 óra. Az évi középhőmérséklet átlagosan 10,5 °C, a tenyészidőben pedig eléri a 17 °C-ot.

Talaj

Az északi szelektől védett, részben vulkanikus, részben tápanyagban gazdag, üledékes talajain kiváló minőségű borszőlő termeszthető. Itt is fontos megemlíteni, hogy aki alaposabban tanulmányozza a térképet, vagy a települések listáját, az láthatja, hogy bár a termőterület a Mátra lábainál koncentrálódik, a borrégióhoz tartozik a Börzsöny-hegység keleti nyúlványain található Szendehely, a Vác fölötti Naszály-hegy, a Pesttől északra fekvő dombvidék és még Heves település környéke is.

Fő szőlőfajták

rizlingszilváni, kékfrankos, chasselas, ottonel muskotály, olasz rizling, chardonnay, Irsai Olivér, cabernet sauvignon, tramini, Zweigelt

Engedélyezett szőlőfajták területe (2019)

6012 hektár

Borturisztika

Borturisztikailag így vannak a régiónak olyan vidékei, ahol a Dunakanyar (!) lehet a legfőbb katalizátor, ezt jól mutatja, hogy az egykori híres szőlővidéken egyre több apró borászat lép a piacra, igaz, egyelőre inkább a mátrai régióból vásárolt szőlővel. A Mátra lábainál a természetjárás, a kisvasutak jelentik a legfőbb attrakciót.