Borstílus

Fehér-, rozé- és vörösborok is készülnek a vidéken. A szőlőt minden esetben kézzel kell szüretelni, a fehér- és rozéborokat maximum 20 °C-on szabad erjeszteni, míg a vörösboroknál kötelezően elő van írva a legalább 3 hónap fahordós és palackos érlelés. A borokra legjellemzőbb a frissesség és az üde gyümölcsös jelleg a fajtának vagy fajtáknak (házasítások esetében) megfelelően.

Termőhely

A monori szőlők területe Magyarország geomorfológiai térképe szerint a Gödöllő– Monori-dombság nagytájon, a Cserhát hegység délnyugati szegélyén elhelyezkedő dombvonulaton, átlagosan 200 méter tengerszint feletti magasságban fekszik. A dombhát délnyugati szomszédságában lévő Pesti hordalékkúp-síkságtól és a Pilis-Alpári homokháttól Monor határában egy eróziós tereplépcső választja el. Magát a dombvonulatot eróziós völgyekkel tagolt alacsonyabb dombhátak jellemzik. A termőterület Monor településen a Strázsa-hegy, Monor, Monorierdő és Bénye településen a Száraz-hegy, Gomba településen Harc-völgy dűlőkön terül el.

Klíma

Nem jelentős a napi hőmérsékletingadozás a vidéken, ugyanakkor a fagyveszély sem gyakori. Egyenletes csapadékeloszlás mellett átlagos a napsütéses órák száma (2000 óra / év). Csapadék átlagos mennyisége: 500 mm. Évi átlagos középhőmérséklet: 11,6 °C.

Talaj

A talaj felső-pleisztocén kori 10-30 méter vastagságú típusos lösz, homokos lejtőlösz, löszös homok, valamint futóhomok, illetve szélhordta kötött homok. A termőréteg rozsdabarna erdőtalaj, illetve karbonátos erdőmaradványos csernozjom talaj, mely nagy mennyiségű dolomitot és kevés illites agyagásványt tartalmaz. Emellett viszonylag kis mennyiségű vas- és alumíniumtartalom jellemzi.

Fő szőlőfajták

rajnai rizling, cabernet sauvignon, kékfrankos, chardonnay, olasz rizling, szürkebarát, ottonel muskotály, zöld veltelíni, Irsai Olivér, cabernet franc

Engedélyezett szőlőfajták területe (2019)

392 hektár

Borturisztika

A monori Strázsa-hegyen egy fantasztikus, borászokból és lokálpatriótákból álló “kemény mag” évek óta csodás vendéglátással várja a borbarátokat, nem csupán nyáron, de a legnagyobb hidegben is, a Jégvirágtól Borvirágig Fesztiválon.