Borstílus

Fehérboros vidék, melynek tipikus bora az ezerjó. A borok magas, markáns savtartalommal rendelkeznek, olajos textúra mellett közepes, helyeként magas alkoholt mutatnak fel. A gyümölcsös jegyek mellett ásványosság is jelentkezhet. Ezek a borok a hosszabb érlelésre is alkalmasak.

Termőhely

Fejér megyében, a Vértes és a Bakony közt húzódó Móri-árok Vérteshez közeli oldalán fekszik Mór. Kavicssapkás tanúhegyek, hosszanti, széles dombhátak, tagolt hegylábfelszínek, lankás hegylábak jellemzik. Csákberény, Csókakő, Mór, Pusztavám, Söréd, Zámoly települések szőlő termőhelyi kataszter szerint I. és II. osztályú határrészei.

image description

Klíma

Klímája a szőlőtermesztésnek kedvező, bár hűvösebb az átlagnál. Egész évben sok légmozgás jellemzi, melynek északnyugati irányát a Vértes és a Bakony között húzódó Móri-árok határozza meg. A tél enyhe, a nap sugarai nyáron a szőlők nagy részét egész nap érik. Az éves középhőmérséklet 10 °C. A tájat közepes fényviszonyok és 600-650 mm lehullott csapadék jellemzi. A legtöbb eső nyáron, míg a legkevesebb februárban és márciusban esik. Általában közepesen hűvös és viszonylag csapadékos idő a jellemző.

Talaj

A Vértes alacsony, sasbérces-árkos szerkezetű, karsztos középhegység. Döntő többségben löszön, mészkőtörmelékkel kevert löszön és oligocén homokon alakult ki az agyagbemosódásos barna erdőtalaj, illetve a barnaföld. A dolomiton és mészkövön rendzinatalajok találhatók.

Fő szőlőfajták

ezerjó, chardonnay, sauvignon blanc, rizlingszilváni, rajnai rizling

Engedélyezett szőlőfajták területe (2019)

486 hektár

Borturisztika

Borturisztikai szempontból a móri bornapok mellett leginkább a csókakői vár lehet izgalmas célpont, de az Oroszlány melletti kamalduli remeteség sem fekszik túl messze a móri pincéktől.