Borstílus

A nagy-somlói borok szinte kizárólag fehérborok, melyek gerincét a lekerekedett savak adják. Ízükben a magas glicerintartalomból gazdagabb, érett ízérzet a meghatározó, enyhén sós, ásványos jegyekkel és a helyi fajtákra jellemző aromavilággal egészülnek ki. A nagy-somlói borok lehetnek fehér-, rozé- és vörösborok, illetve minőségi pezsgők fehér és rozé színben egyaránt. Harmonikus szerkezet, alkohol- és savarány (vörösboroknál elegáns tannin) és ásványosság jellemzi őket.

Termőhely

A Kisalföld és a Bakony találkozásánál, a Marcal-medence keleti határán kitüremkedő vulkanikus tanúhegyek: a Somló, a Ság-hegy és a Kis-Somlyó alkotják a régió szőlőterületeit. Az ültetvények jelentős része a 170 és 350 m tengerszint feletti magasságban található. Borgáta, Borszörcsök, Celldömölk, Doba, Kemeneskápolna, Kissomlyó, Mesteri, Somlójenő, Somlószőlős és Somlóvásárhely települések szőlő termőhelyi kataszter szerint I. és II. osztályú határrészei.

Klíma

Klímáját a közelben húzódó domb- és hegyvonulatok, valamint a Marcal-folyó befolyásolja. Ezek együttes hatásaként éghajlata kiegyenlített, szélsőségektől mentes, korai tavaszodás és inkább enyhe tél jellemzi. A nyarak rendszerint mérsékelten melegek, a szőlő számára kedvezőtlen 25 °C feletti középhőmérsékletű napok száma rendkívül alacsony. Az ősz folyamán egy mediterrán anticiklon hosszú, napfényes napokat eredményez, mely a szőlő érése szempontjából meghatározó. Különös hatással bírnak a tanúhegyek bazaltsapkái, melyek felmelegedve a nyári és a kora őszi hűvös napokon kályhaként melegítik a borvidék területét. Az éves napsütéses órák száma 1950-2000 között változik. A sokéves átlagban lehulló csapadék 650-700 mm. Mivel a terület légmozgásoknak van kitéve, a páratartalom alacsony, ennél fogva a ködképződés nem túl gyakori.

Talaj

A tanúhegyeket a földtörténet harmad- és negyedidőszakából származó pannon üledék (homok, kavics, agyag) borítja, ami bazalttal és bazalttufával, valamint mésztufával keveredve együtt alkotja a termesztési körzetek alapkőzetét. Ezen a málladékon alakult ki a borvidék jellemző talajtípusa, a jó vízháztartású barna erdőtalaj.

Fő szőlőfajták

olasz rizling, juhfark, furmint, hárslevelű, tramini, szürkebarát, chardonnay

Engedélyezett szőlőfajták területe (2019)

453 hektár

Borturisztika

Az idelátogatók számára maga a Somló, a borászatok és a hegy tetején található várrom lehetnek vonzóak, valamint az egyik nagy borászatban működő étterem és szálloda, illetve a hegyoldal legismertebb helye, egy vinotéka, ahol a hegyen készült összes bor állandóan kapható.