Borstílus

Fajtajelleges, illatban, aromákban gazdag, kifinomult savtartalmú fehérborok jellemzik a borvidéket, melyek általában, 1-2 éves fogyasztásra készülnek. Gyümölcsösség és üdeség a hívószavak, ahol a közepes alkoholtartalom mellett az elegáns lecsengés dominál.

Termőhely

A szőlőterületek jelentős része a Gerecse nyugati részén található, északról a Duna, nyugatról a Kisalföld határolja. Érdekesség, hogy ide tartoznak Kesztölc jelenleg is művelt és Esztergom egykori, jobb időket váró dűlői, vagyis a Pilis északnyugati csücske. Ászár, Baj, Bajót, Bársonyos, Császár, Csép, Dunaalmás, Dunaszentmiklós, Esztergom, Ete, Kerékteleki, Kesztölc, Kisbér, Kocs, Lábatlan, Mocsa, Mogyorósbánya, Nagyigmánd, Neszmély, Nyergesújfalu, Süttő, Szomód, Tát, Tata, Tokod, Vérteskethely, Vértesszőlős települések szőlő termőhelyi kataszter szerint I. és II. osztályú határrészei.

Klíma

A Duna egyedi mikroklímát hozott létre az északi irányú, enyhe lejtőkön. A folyó felszínéről – kiváltképpen a délutáni órákban – visszaverődő napsugarak kedveznek a szőlőtermelésnek. A dombvidéki jelleg, a mérsékelten nedves-hűvös, a magyarországi átlaghoz képest valamivel kevésbé napsütéses időjárás (amit előnyösen módosít a dunai mikroklíma hatása) kedvez az illatokban és zamatanyagban gazdag borok előállításának. A borvidék éghajlata és időjárási viszonyai kiegyenlítettek. A napsütéses órák száma 1950-2000 óra, a csapadék mennyisége 550-650 mm.

Talaj

A terület nyugati részén főként márga alapon barna erdőtalaj, a keletin pedig lösz, mészkő, dolomit és homokkő található.

Fő szőlőfajták

chardonnay, rizlingszilváni, szürkebarát, királyleányka, ezerjó, olasz rizling, sauvignon blanc, cserszegi fűszeres, Irsai Olivér, tramini

Engedélyezett szőlőfajták területe (2019)

961 hektár

Borturisztika

Turisztikai szempontból a Neszmélyi borvidék keleti kapuja, vagyis Esztergom, egyben az ország egyik legfontosabb látványosságának, a Dunakanyarnak a nyugati kapuja is. Neszmély Duna partja, valamint a tatai Öreg-tó és a belváros mind izgalmas desztinációk, akárcsak az évente megrendezésre kerülő Tavaszi Kvaterka, a tatai volt Esterházy féle pezsgőgyárban. Neszmély hajdanán a komáromi polgárság borvidéke volt, így érdemes Komáromot is felkeresni.