Borstílus

Kellemes savszerkezetű, friss, üde fehér és rozéborok jellemzik a vidéket, jól iható, elegáns tannintartalmú, de gyümölcsös vörösborokkal kiegészülve.

Termőhely

A Pannonhalmi-dombság Győr-Moson- Sopron megye déli részén helyezkedik el. Két fő völgy, a Pannonhalmi- és a Tényői-völgy szabja három részre a mintegy 200- 300 méter magas dombvonulatokat (Pannonhalma, Ravazd-Csanaki és Sokoró). Bakonypéterd, Écs, Felpéc, Győr-Ménfőcsanak, Gyorság, Győrszemere, Győrújbarát, Kajárpéc, Lázi, Nyalka, Nyúl, Pannonhalma, Pázmándfalu, Ravazd, Románd és Tényő települések szőlő termőhelyi kataszter szerint I. és II. osztályú határrészei.

Klíma

Klímájára a Bakony-vidék, részben a Győri-medence és a Marcali-medence agroökológiai körzete gyakorol hatást. Időjárási viszonyai kiegyenlítettek, országos viszonylatban közepes fénnyel, hővel és jó csapadékellátottsággal rendelkezik. Az évi középhőmérséklet 10 °C, az évi átlagos csapadékmennyiség 550-650 mm. A napfényes órák száma meghaladja az évi 1950-et.

Talaj

A Sokoró alapja mezozós vagy paleozós kristályos kőzet, illetve mészkő. Erre az alapra települtek a különféle pannon üledéksorok, amelyeknek a valódi vastagsága nagyon változó (főleg homok, homokkő, agyag, részletesebben, kékes-szürkés színű agyag, finomabb és durvább szemcséjű pannóniai-pontusi homok, illetve homokkő). Az üledékfelhalmozódás valószínűleg az alsó pliocénben indult meg a Pannon-tenger sekély vizű parti sávjában, főleg folyóvízi eredettel.

Fő szőlőfajták

olasz rizling, rajnai rizling, rizlingszilváni, chardonnay, tramini, Irsai Olivér, cserszegi fűszeres, kékfrankos

Engedélyezett szőlőfajták területe (2019)

609 hektár

Borturisztika

A borvidék kiemelt látnivalója a Pannonhalmi Bencés Főapátság, ahol akár egy egész napot is el lehet tölteni nézelődéssel, éttermi ebéddel, borkóstolóval egybekötve. Szintén a borvidékhez közel fekszik Győr városa, így az eltöltött időt már egy hosszú hétvégére is meg lehet nyújtani.