Borstílus

A borokról nagy általánosságban elmondható, hogy ötvözik a frissességet a gyümölcsösséggel és egyfajta mélységgel, közepes vagy akár közepesen túlmutató testtel, alkohollal rendelkeznek. A vörösboroknál feszes tanninszerkezet jellemző, míg az illatos fajták ugyan kifejezettek, de diszkrét gazdagságot tudhatnak magukénak, akár egyfajta gyógynövényes jeggyel kiegészítve. A régió saját fajtája a cirfandli, amit a múltban leginkább édesbornak iskoláztak, de napjainkban már szép száraz példáit is fellelhetjük.

Termőhely

Az apelláció a Mecsek-hegység északi szelektől védett, déli kitettségű lejtőin, a Szederkény és Mohács környéki szelíd dombok oldalain, illetve a Zselic délkeleti lankáin található. A borvidék kelet-nyugati irányban Dunaszekcsőtől Szigetvárig több mint 80 km hosszan nyúlik el, a szőlőültetvények 110-300 méteres tengerszint feletti magasságban találhatók. Babarc, Bár, Boda, Bóly, Cserkút, Dunaszekcső, Hásságy, Helesfa, Hosszúhetény, Ivánbattyán, Keszü, Kisjakabfalva, Kiskassa, Kispeterd, Kővágószőlős, Kővágótöttös, Lánycsók, Máriakéménd, Mecseknádasd, Mohács, Monyoród, Mozsgó, Nagynyárád, Nagypeterd, Nyugotszenterzsébet, Olasz, Pécs, Pécsvárad, Szajk, Szederkény, Szemely, Szigetvár és Versend települések szőlő termőhelyi kataszter szerint I. és II. osztályú határrészei.

Klíma

A Mecsek erősen érezteti hatását az éghajlatra. A klíma szubmediterrán jellegű, időjárását döntően az atlantikus és a mediterrán hatás alakítja. A tél enyhe, az erős felmelegedések már kora tavasszal beköszöntenek, ami kedvező hatással van a szőlő vegetációjára. A fagymentes napok száma átlagosan 210 nap. A Mecsek kedvező szélárnyékot, és az erdőfelszín kissé magasabb hőmérsékletű hegyi szeleket produkál, amelyek az átmeneti időszakban a fagyveszélyt mérséklik. Az évi középhőmérséklet 10,5-10,8 °C.

Talaj

Talajképző kőzet a pannon üledék és a lösz (nyugati rész), a magasabb részeken triász mészkő, de foltokban előfordul a permi homokkő (Jakab-hegy) és a permi agyagpala is. Versend és Szigetvár körzetében, valamint a Kelet-Mecsekben a lösz az uralkodó talajképző kőzet. A permi vörös homokkövön és agyagpalán kialakult talajok mész- mentesek, míg a mészkőmálladékokon és löszön képződöttek többé-kevésbé meszesek.

Fő szőlőfajták

olasz rizling, chardonnay, rizling szilváni, sauvingon blanc, kékfrankos, királyleányka, Irsai Olivér, cirfandli

Engedélyezett szőlőfajták területe (2019)

565 hektár

Borturisztika

Turisztikai szempontból a régió vezető látnivalója Pécs városa, annak mediterrán hangulata, kulturális öröksége. A térség keleti határán a Duna és Mohács városa tarthat számot nagyobb érdeklődésre, főként a busójárás idején, míg a nyugati oldalon Szigetvár magyar és török történelmi emlékei késztetnek megállásra. Mindezeket figyelembe véve a borrégióban a turisták akár egy hetet is könnyedén eltölthetnek.