Borstílus

Fehérbor, töppedt szőlőből készült bor, illetve pezsgő készül a területen. Az utóbbira jellemző, hogy palackban vagy tartályban kell erjeszteni, illetve legalább három hónapig kell tartani a második erjesztésnek. További érlelést és palackban töltött időt is előírnak. A (csendes) boroknál jellemző, hogy az erjesztési hőmérséklet legfeljebb 18 °C lehet. A töppedt ezerjóból készült borok olajos, gazdag aszalt gyümölcsökre jellemző illat- és ízvilágot mutatnak. A szárazborokra és a pezsgőkre is jellemzők a friss savak, az üde gyümölcsösség és a diszkrét virágillat.

Termőhely

A lehatárolt termőterület a Duna-Tisza közén fekszik, a termőhely a környezetéből kiemelkedik. Ökológiai jellemzőit alapvetően az alföldi jelleg határozza meg. A tengerszint feletti magasság a területek többségén 110-120 m közötti. A domborzat síkvidéki jellegű, a szintkülönbségek a 10-15 métert nem haladják meg. Soltvadkert szőlő termőhelyi kataszter szerinti I. és II. osztályú határrészei

Klíma

Soltvadkert határára leginkább a forró nyarak és a hideg telek jellemzők. A csapadék éves mennyisége: 525 mm. Évi átlagos középhőmérséklet: 10,5 °C.

Talaj

A termőhely talaja változatos, a terület zömén mésztartalmú homoktalajok találhatók (humuszos és futóhomokos), altalaja eltemetett mezőségi talaj, helyenként meszes löszfoltokkal. A homoktalajok sajátossága, hogy gyorsan melegednek, világos színük miatt a napsugárzást jobban visszaverik, ami segíti a szőlő érését is.

Fő szőlőfajták

ezerjó

Engedélyezett szőlőfajták területe (2019)

170 hektár