Borstílus

Fehérborok csak a Somló-hegyről származnak, magas savtartalommal, ásványos, köves, akár enyhén sós jegyekkel is rendelkeznek. Komoly, komplex borok, olajos textúrával és hosszú lecsengéssel. Az érett gyümölcsösség mellett egyfajta fűszeresség is felcsillan bennük.

Termőhely

A Somló a Kisalföld és a Bakony találkozásánál, a Marcal-medence keleti határán kitüremkedő vulkanikus tanúhegy. Az ültetvények jelentős része a 170 és 350 m tengerszint feletti magasság között található. A tanúhegyet a földtörténet harmad- és negyedidőszakából származó pannon üledék (homok, kavics, agyag) borítja, ami a bazalttal és a bazalttufával, valamint mésztufával keveredve együtt alkotja a termesztési körzetek alapkőzetét. Ezen a málladékon alakult ki a borvidék jellemző talajtípusa, a jó vízháztartású barna erdőtalaj. Borszörcsök, Doba, Somlójenő, Somlószőlős és Somlóvásárhely települések szőlő termőhelyi kataszter szerint I. és II. osztályú határrészei.

Klíma

A Somló hegy klímáját a közelben húzódó domb- és hegyvonulatok, valamint a Marcal folyó befolyásolja. Ezek együttes hatásaként a Somlói lehatárolt termőterület éghajlata kiegyenlített, szélsőségektől mentes, korai tavaszodás és inkább enyhe, mint zord tél jellemzi. A nyarak rendszerint mérsékelten melegek. Csapadék átlagos mennyisége: 675 mm. Évi átlagos középhőmérséklet: 10,6 °C.

Talaj

A tanúhegyeket a földtörténet harmad- és negyedidőszakából származó pannon üledék (homok, kavics, agyag) borítja, ami bazalttal és bazalttufával, valamint mésztufával keveredve együtt alkotja a termesztési körzetek alapkőzetét. Ezen a málladékon alakult ki a borvidék jellemző talajtípusa, a jó vízháztartású barna erdőtalaj.

Fő szőlőfajták

furmint, hárslevelű, juhfark, tramini, olasz rizling

Engedélyezett szőlőfajták területe (2019)

354 hektár