Borstílus

A vidék legfontosabb és legjellemzőbb bora a kékfrankos mind alap-, mind pedig prémium szinten. Minimum 4 napon keresztül kell héjon erjeszteni, rendkívül dinamikus a savtartalma, elegáns, de mérsékelt tannintartalommal rendelkezik. Az alkohol nem dominál, beilleszkedik és feszes struktúrával, néha akár szikársággal jelenik meg. Illatban és ízben gyakran a friss fűszeresség is dominál a piros bogyós gyümölcsök mellett. Helyenként a hűvös aromatika mellett akár ásványosság is megfigyelhető a borokban. Rendkívül tartalmas, ugyanakkor könnyed, finom, gyakran nagyon hosszan érlelhető borok.

Termőhely

A borvidék a Soproni- és Kőszegi-hegység kifutó lankáin, valamint a Fertő-tó partján található. Az ültetvények 150-400 méteres tengerszint feletti magasságban helyezkednek el. Ágfalva, Cák, Csepreg, felsőcsatár, Fertőboz, Fertőendréd, Fertőrákos, Fertőszentmiklós, Fertőszéplak, Harka, Hidegség, Kópháza, Kőszeg, Kőszegdoroszló, Lukácsháza, Nagycenk, Sopron és Vaskeresztes települések szőlő termőhelyi kataszter szerint I. és II. osztályú határrészei.

Klíma

Klímájára jelentős befolyásolással bír a Fertő-tó.  Kiegyenlített, nem túl hideg tél és mérsékelten meleg nyár, valamint az általában szép hosszú ősz biztosítják a jó termést. A szelek miatt a páratartalom alacsony, kivéve a Fertő-medencét, ahol az őszi reggeli párásodás aszúsodást segíthet elő. Az évi napos órák száma 1900-2000 óra közötti. Az éves csapadék 550-650 mm.

Talaj

Zömmel barna erodált erdőtalajok jellemzőek, de találhatók löszös, sőt erősen kötött agyagtalajok is. Magas a köves területek aránya, ahol pala, mészkő, kalcit, illetve kvarcit található.

Fő szőlőfajták

kékfrankos, Zweigelt, cabernet sauvignon, zöld veltelíni, merlot, pinot noir, dornfelder, zenit

Engedélyezett szőlőfajták területe (2019)

1579 hektár

Borturisztika

Sopron szerves egységet képez a határ ausztriai oldalán fekvő szőlőkkel, amelyek a határtól függetlenül folytatódnak tovább Fertőmeggyes és Ruszt irányába. Ha így nézzük, cseppet sem meglepő, hogy a soproni borászok jelentős része osztrák/német, esetleg horvát felmenőkkel is rendelkezik, illetve ha az egykori tájat ma is teljes egésznek tekintjük, elmondható, hogy ezen a borvidéken akár heteket is el lehet tölteni anélkül, hogy az ember egy percig is unatkozna. Szintén a borvidékhez tartozik Kőszeg és környéke, valamint a Szombathelytől délnyugatra fekvő Vaskeresztes és felsőcsatár, vagyis a Vas-hegy keleti oldala.