Borstílus

Szekszárd környékén dominánsak a vörösborok, kiemelkedik a kékfrankos, a kadarka és a Bikavér. A Bikavérben a kékfrankos és kadarka arányának legalább 40%-nak kell lennie, míg a cabernet franc, a cabernet sauvignon és a merlot aránya legfeljebb 40% lehet. A bort legalább egy évig kell fahordóban érlelni, és minimum három fajta házasítása kötelező. A Szekszárdi Bikavérek finom, kifejezett gyümölcsösséggel, elegáns, kerek tanninszerkezettel és buja, fűszeres karakterrel bírnak. A Prémium Bikavért legalább 12 hónapig kell hordóban érlelni és további egy évet palackban. Kiegyensúlyozott fahordó használat mellett gazdag gyümölcsösség, harmónia, frissesség, komplex aromatika és hosszú lecsengés jellemzi ezeket a borokat.

Termőhely

A borvidék a Szekszárdi-dombságon és a Geresdi-dombság északkeleti részén terül el. Az észak-déli csapású dombvidéktől nyugatra a 680 m magas Mecsek hegység nyúlványai, keleti felében pedig a Sárköz síksága, a Gemenci tájvédelmi körzet húzódik, amelyet a Duna határol. Alsónána, Alsónyék, Báta, Bátaszék, Decs, Harc, Kéty, Kakasd, Medina, Öcsény, Sióagárd, Szálka, Szekszárd, Várdomb, Zomba települések szőlő termőhelyi kataszter szerint I. és II. osztályú határrészei.

Klíma

Klímájának alakításában az atlanti és a mediterrán hatás a döntő, de jelentős a kontinentális befolyás, és különösen fontos a Duna hőmérséklet-kiegyenlítő hatása is. A napsütéses órák száma sok, év átlagát tekintve 2050-2100 óra. A forró, napfényben gazdag nyár és ősz, a „vénasszonyok nyara” még a kései érésű szőlőfajták bogyóinak beérését is lehetővé teszi. Az évi csapadékmennyiség Szekszárdon átlagosan 598 mm. Ez a csapadékmennyiség a szőlő normális fejlődéséhez elengedő, az évi középhőmérséklet 11,3 °C.

Talaj

A Szekszárdi-dombság különböző, szabálytalan irányú dombhátakból és dombsorokból, valamint zegzugos futású eróziós völgyekből áll. A széles (100-200 m) platójú töréslépcsők 100-150 m magasságra emelkednek. A dombsorokat, völgyközi hátakat, sima platókat (20-40 m) lösztakaró borítja, míg a lejtőket, töréslépcsőket és az idősebb deráziós völgyek fenekét vékony (1-7 m) lejtőtörmelékes lösz fedi. Jellemzőek a Ramann-féle barna erdőtalajok különböző mértékben erodált változatai, de gyakoriak a löszkopárok is.

Fő szőlőfajták

kékfrankos, merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc, Zweigelt, olasz rizling, kadarka

Engedélyezett szőlőfajták területe (2019)

2252 hektár

Borturisztika

A borvidék turizmusát egyrészt pozitívan ösztönzi a központi fekvésű Szekszárd, a névadó város, másfelől hátráltatja az egymástól távol eső völgyek nehéz megközelíthetősége. Ezzel együtt a hátrányt az elmúlt évek tartós munkájával és a borvidéki összefogásból megszületett rendezvényekkel nem csak ledolgozni sikerült, de a hátrányt előnyükre fordítva a szekszárdi borászok bebizonyították, hogy a közös kommunikáció és együtt gondolkodás meghozza gyümölcsét.