Borstílus

Vörösborok és rozék készülnek a terület szőlőiből. Ezek friss és ásványos borok, a legjobb vörösborokban a fajta melletti gyümölcsösséget kiváló arányok, lendületes savak, elegáns és harmonikus tannin, selymes textúra és akár herbás, fűszeres jegyek is kiegészíthetik.

Termőhely

A Tihanyi-félsziget a Balaton vidékének általános jellemzői mellett egyedi mikroklímával és termőhellyel rendelkezik. A Balaton vizének és a félsziget belső tavának moderáló, kiegyenlítő, napfényt visszaverő hatása ideális környezet teremt a vörösbor készítés számára. A félsziget jellege a termőhelyet is szigetszerűen elválasztotta a Balaton partján végignyúló termőhelyi karakterektől. A Nyereg-hegy, a Csúcs-hegy és az Apáti-hegy körbe öleli a vörösbor számára körbekerített, a belső tó körül futó szőlő termőhelyeket. A Tihanyi hegység egy 7 millió éves ősvulkán, talaja ásványi anyagokban rendkívül gazdag tufa kőzeten alakult ki, és a vörösbor szerkezetét, érlelhetőségét biztosítja. Tihany település szőlő termőhelyi kataszter szerint I. és II. osztályú határrészei.

Klíma

A vegetációs időszakban lehulló csapadéknak, valamint a tihanyi termőtalaj víztartó képességének köszönhetően a meleg nyári napokban is megfelelő a szőlő vízellátása.

Talaj

A Tihanyi hegység 7 millió éves ősvulkán, amely talaja ásványi anyagokban rendkívül gazdag tufa kőzeten alakult ki, és a vörösbor szerkezetét, érlelhetőségét biztosítja.

Fő szőlőfajták

cabernet franc, cabernet sauvignon, kékfrankos, kékoportó, merlot, pinot noir, Zweigelt, syrah

Engedélyezett szőlőfajták területe (2019)

77 hektár

Borturisztika

Turisztikailag a Tihanyi-félsziget az északi part egyik jolly joker-e, kikötőiből vitorlások indulnak a Balatonra, illetve itt üzemel a tó egyetlen autós kompja is, nyugati oldalán található a tó egyetlen eredeti állapotában megőrzött tópartja, ahol a hegyek és az erdő belenyúlik a vízbe. A félszigeten számos túraútvonal és tanösvény kalauzolja a látogatókat, emellett a Balaton felvidéki Nemzeti Park is működtet itt egy bemutatóhelyet. A Tihanyi Apátság épülete az ország egyik legfontosabb látnivalója.