A Tokaj borrégió egyedülálló borászati adottságai és több száz éves kultúrateremető képességét, értékét 2002-ben az UNESCO Világörökség Bizottság világörökségi címmel ismerte el, amelynek természeti és humán erőforrás alapjai a következők: a térség klímája, mikroklímája, amelyet jelentősen alakítanak a térséget érintő folyók (Bodrog, Tisza), illetve az ezek nyomán kialakuló vizes, mocsaras területek, a mikroklíma vonatkozásában rendkívül fontos őszi aszúsodást segítő időjárási domborzata, klimatikusan védett elhelyezkedése a Zempléni–hegység déli, dél-keleti szegélyén; az itt található termőterületek, dűlők rendkívül színes, jelentős mértékben vulkanikus eredetű kőzet és talaj összetétele. A szőlőültetvények tengerszint feletti magassága 100-300 m. Jelenleg mintegy 5 800 hektáron művelnek itt szőlőt.


Borstílus

Amilyen változatos a vidék talajszerkezete, olyan sokszínű, ugyanakkor letisztult a borvidék boraiknak stílusa. Valamennyi borra igaz a magas savak mellett fellelhető ásványos jelleg. Fajtáktól és dűlőktől függően változik a borok beltartalma, minősége, összetettsége. A Tokaji borkülönlegességek alatt fontos kiemelni a máslást, a fordítást, a szamorodnit (száraz és édes változatban), az aszút és az eszenciát. Valamennyi borkülönlegességben fontos szerepet játszik a nemespenész (botrytisz). Míg a száraz szamorodninál akár élesztős, diós, sós jegyek is megjelennek a sima textúra és az emelkedett savak, telt test mellett, mindig a harmónia és az egyensúly vezeti a bort. Édes szamorodni esetében a teltség, az ízgazdagság és a finom cseres textúra mellett a komplex érett gyümölcsösség a meghatározó. Aszú borokban tökéletes a harmónia a természetes édesség, a frissesség és a közepes, közepesnél alacsonyabb alkohol között. Komplexitása, lecsengése magával ragadó. Aszalt gyümölcsös jellege, érlelésből származó fűszeressége és olajos textúrája, sokrétűsége tünteti ki az egyéb nemes édesborok világában. Az eszencia alacsony alkohol-, magas savtartalommal és rendkívül magas természetes édességgel tűnik ki, komplexitása, mélysége és szinte meg nem szűnő lecsengése a legritkább és leghosszabban eltartható borok közé emeli a világban.

Termőhely

A Tokaji Borvidék egyedülálló borászati adottságait és több száz éves kultúrateremtő képességét, értékét 2002-ben az UNESCO Világörökség Bizottság világörökségi címmel ismerte el, a különleges, egyedülálló természeti, történelmi és humán erőforrásoknak köszönhetően.
A térség klímáját, mikro- és mezoklímáját, jelentősen alakítják a térséget érintő folyók (Bodrog, Tisza, Hernád), illetve az ezek nyomán kialakuló vizes, mocsaras területek; a mikroklíma vonatkozásában rendkívül fontos az őszi, aszúsodást segítő időjárási feltételek rendszeres kialakulása.
Az itt található termőterületeknek, dűlőknek rendkívül színes, jelentős mértékben vulkanikus eredetű kőzet- és talajösszetétele van. A borkészítési, -tárolási és -érlelési technológia világon egyedülálló gyakorlata (pl.: aszúkészítés, kisfahordós borérlelés) figyelhető meg itt. Abaújszántó, Bekecs, Bodrogkeresztúr, Bodrogkisfalud, Bodrogolaszi, Erdobénye, Erdohorváti, Golop, Hercegkút, Legyesbénye, Makkoshotyka, Mád, Mezozombor, Monok, Olaszliszka, Rátka, Sárazsadány, Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szegi, Szegilong, Szerencs, Tarcal, Tállya, Tokaj, Tolcsva, Vámosújfalu települések szőlő termőhelyi kataszter szerint I. és II. osztályú határrészei.

Klíma

Tokaj a világon egyedülálló klímával rendelkezik, ami kimondottan kedvez a nemes penész (botrytis cinerea) képződésnek. Ennek révén a XVI. századra visszanyúló hagyománya van a természetes, nemes édes borok, valamint a magas minőségű, száraz fehérborok készítésének. A mikroklíma vonatkozásában rendkívül fontos az őszi, aszúsodást segítő időjárási feltételek rendszeres kialakulása, amiben meghatározó a borvidék domborzata, valamint klimatikusan védett elhelyezkedése a Zempléni-hegység déli, délkeleti szegélyén. Csapadék mennyisége átlagosan: 640 mm. Évi átlagos középhőmérséklet: 11,2 °C.

Talaj

A tokaji borkülönlegességek és borok minőségében fontos tényezőnek számít az alapkőzet és a talaj hatása is. A Zempléni-hegység vulkáni kőzetének, és a fedő tufák sokféleségének eredménye ez a geológiailag rendkívül változatos termőhely. Néhol száz méteren belül akár háromféle tufamorzsalék is megtalálható. A Tokaji Borvidék leghíresebb történelmi dűlői általában magasabban fekszenek, tufamorzsalékot, egyéb kőtörmeléket is tartalmaznak. Itt a talajok az ásványok mállása révén még gazdagabbak káliumban, magnéziumban.

Fő szőlőfajták

furmint, hárslevelű, sárga muskotály, zéta, kövérszőlő, kabar

Engedélyezett szőlőfajták területe (2019)

5618 hektár

Borturisztika

Tokaj turisztikai, borturisztikai lehetőségei is jelentősek. Az ország történelmének számtalan fontos fejezete zajlott a közeli Zemplén-hegységben, a Hernád-völgyében, vagy a Tisza túlpartján, a régió egy ideig az Erdélyi Fejedelemséghez tartozott és erős kötelékek fűzik a mai napig Kassa városához. A várak, a középkori templomok, a zsidó emlékek, a csodarabbik sírjai, a túraútvonalak, a három evezhető folyó, a hegyek, a jó levegő, a kalandpark és a fürdők, a pincék és a borok, valamint a tény, hogy a Tokaj név még mindig egyet jelent a borral a nagyvilágban, mind arra predesztinálják a régiót, hogy újra felépítse önmagát, megmutatva a világnak, hogy mire képes.