Borstílus

A Villányi borok három minőségi szinten jelennek meg: Classicus, Premium és Super premium. A Premium vörösborokat minimum 1 évig kell fahordóban érlelni, amennyiben kadarka vagy portugieser a fajta, akkor 6 hónapig. A Super premium vörösborokat legalább 2 évig kell érlelni, amiből minimum 1 évnek fahordóban kell történnie és csak cabernet franc-ból készülhetnek. Szigorú hozamkorlátozásúak, rendkívüli mélységet, gazdagságot mutatnak a fajta jegyei mellett, melyek a fekete bogyós gyümölcsösségtől, a fűszerességen át akár némi bőrösséget és grafitot is képviselnek. Rendkívül tartalmasak, melegség, érett tannin, magas alkohol és telt test jellemző rájuk. Villányban elsősorban a vörösborok dominálnak és itt a fajta jellegétől, borászati technológiától függően a könnyed gyümölcsösségtől, a visszafogott tannintól egészen a telt, mély, markáns csersavakig és komplex ízekig terjedhetnek.

Termőhely

A környező síkságból kiemelkedő Villányi-hegység déli kitettségű lankáin kb. 25 km hosszan terül el. Bisse, Csarnóta, Diósviszló, Harkány, Hegyszentmárton, Kisharsány, Kistótfalu, Márfa, Nagyharsány, Nagytótfalu, Palkonya, Siklós, Szava, Túrony, Villány, Villánykövesd és Vokány települések szőlő termőhelyi kataszter szerint I. és II. osztályú határrészei.

Klíma

A termőhely földrajzi helyzete alapján kimagasló mennyiségű és időtartamú napsugárzásban részesül. Az évi középhőmérséklet kb. 11 °C, a vegetációs időszak átlaghőmérséklete 17,5 °C. A csapadék évi mennyisége a sokéves átlag alapján 700 mm. Keveredik a kontinentális és a mediterrán éghajlat, a déli lejtőkön elsősorban a mediterrán hatás érvényesül. Mérsékelten nedves vidék, enyhe téllel, ahol a csapadék eloszlása viszonylag egyenletes, a hőmérsékletingadozás kicsi. Az uralkodó szél északi és északnyugati, de gyakori a nyugat-kelet irányú levegőmozgás is.

Talaj

A Villányi-hegység alapkőzetét tekintve középső triász kori mészkőből és dolomitból, jurakori tengeri üledékből származó mészkőből, valamint az alsó kréta idoszakban képződött mészkőből áll. Az alapkőzeten túlnyomórészt csernozjom barna erdőtalaj alakult ki. A pleisztocén időszakban, a hideg, száraz éghajlatú stádiumokban kialakult lösz és lösszerű „lejtőüledék” képezi a talajok anyakőzetét. Mészben való gazdagságából adódóan könnyen aprózódik és mállik, ezért termékeny talajtakaró jött létre rajta. Ennek megfelelően a talajtakaró a lejtőkön változó vastagságú mészben gazdag agyagos lösz, melyeket a fennsík jellegű hegytetőn több helyen redzina vált.

Fő szőlőfajták

cabernet sauvignon, kékoportó, cabernet franc, merlot, kékfrankos, olasz rizling, pinot noir

Engedélyezett szőlőfajták területe (2019)

2423 hektár

Borturisztika

Villány hazánk borturisztikai nagyágyúja és iskolapéldája, ahol az egymástól még csak viszonylagos távolságban lévő termelők többsége is már a nyolcvanas évek végén felismerte a közös cselekvés fontosságát. A villányi foutca a helyi borok Váci utcája, ahol majd minden bortermelő borát megtalálni, a borfesztiválokon a borvidék borászai együtt mutatkoznak be, termékeiket együtt reklámozzák, márkáikat közösen építik. Ezen túl a harkányi gyógyfürdő és a siklósi vár érdemel említést, melyek mind fontos turisztikai látnivalók.