Borstílus

Nehezen körülhatárolható borstílussal rendelkezik, a legtöbb esetben az adott fajta vagy fajták dominálják az illat- és ízképet. Határozott savak, némi hűvösség és közepes test, szikár struktúra dominál a fehérborokban. A rozé- és vörösborokban gyakran a könnyedség és a gyümölcsösség játéka a meghatározó.

Termőhely

Az apelláció Zala megyében, a Balatontól nyugatra helyezkedik el, három régió jellemzi: a Keszthelyi-hegység északnyugati része, a Kis-Balaton keleti és északi része, valamint a Mura-mente. Bak, Becsehely, Bérbaltavár, Csáford, Csörnyeföld, Dióskál, Dobri, Egeraracsa, Eszteregnye, Galambok, Garabonc, Homokkomárom, Kerkateskánd, Lenti, Letenye, Magyarszerdahely, Miháld, Murarátka, Muraszemenye, Nagykanizsa, Nagyrada, Orosztony, Pakod, Rigyác, Sármellék, Söjtör, Szécsisziget, Szentgyörgyvár, Tormafölde, Valkonya, Vindornyalak, Vindornyaszőlős, Zajk, Zalabér, Zalakaros, Zalaszabar, Zalaszántó és Zalaszentgrót települések szőlő termőhelyi kataszter szerint I. és II. osztályú határrészei.

Klíma

Az évi középhőmérséklet 9–11 °C. A szélsőségesen nagy hideg és a nagy meleg, amely jelentősen károsítaná a szőlőt, ritkábban fordul elő. A nagyobb hőmérsékleti ingadozásokat jelentősen tompítják a Zala-menti ártéri területek. A Kis-Balaton visszaállítása ezt tovább javította. A dombok észak-dél irányban húzódnak, amelyeket nyugat-kelet irányú völgyek szabdalnak. A napsütéses órák éves száma 1950-2000, az éves csapadék mennyisége 650 -700 mm.

Talaj

Jellemző a barna erdőtalaj, az agyagbemosódásos barna erdőtalaj, a rendzina, a köves és földes kopárok, valamint helyenként homokos-agyagos üledékek lösztakaróval.

Fő szőlőfajták

olasz rizling, cabernet sauvignon, chardonnay, rajnai rizling, rizlingszilváni, zöld veltelíni

Engedélyezett szőlőfajták területe (2019)

493 hektár

Borturisztika

Turisztikailag a régió borzasztóan széttagolt. A Balatonhoz közel eső területek legfontosabb látnivalója Keszthely és a Festetics kastély, de a régió fontos turisztikai desztinációja a zalakarosi termálfürdő is. A szlovén határ melletti Mura-mente egy egészen más tájegység, ahol leginkább a közeli Szlovénia látnivalói, Lendva kastélya és Muraszombat vonzzák a látogatókat.